• Background Image

    Waardevolle lessen om meer waardevol te experimenteren

    15 juli 2017

15 juli 2017

Waardevolle lessen om meer waardevol te experimenteren

Vind jij het moeilijk om af te wijken van het stramien? Blijf jij de zaken doen zoals het altijd al gebeurde in de organisatie? Het is jammer als een organisatie niet meer ontwikkelt uit angst voor vernieuwing.

Door te experimenteren kan een organisatie juist blijven ontwikkelen en nieuwe structuren creëren. Daarom was het thema van onze Design Studio op 30 juni 2017 ‘waardevol experimenteren’.

De deelnemers van de Design Studio hebben leren herkennen wat ons tegenhoudt om te experimenteren. Onder begeleiding van trainers Alex Walstra en Jorn ten Brink hebben zij oefeningen gedaan om hun blik te verruimen en comfortabeler te worden met experimenteren. Aan het einde van deze inspirerende middag ging iedereen naar huis met zijn eigen experiment. In dit artikel licht ik de lessen toe die ik heb opgedaan in de Design Studio.

 

Kun jij 3 foutieve antwoorden geven?

In de Design Studio wordt iedereen scherp gehouden door verschillende oefeningen. Tijdens een van de oefeningen werd iedereen gevraagd om drie vragen fout te beantwoorden. Welk foutief antwoord zou jij geven op de vragen: ‘Hoe oud ben jij?’, ‘Wat is jouw favoriete muziek?’ en ‘Wat zijn jouw vakantieplannen?’ Mijn foutieve antwoorden waren ‘120 jaar’, ‘grunge muziek’ en ‘een vakantie op de Noordpool’. Nou, opdracht voldaan. Of toch niet?

 

“Wij neigen ernaar om niet af te wijken van de status quo”

 

Hoewel iedereen de opdracht succesvol heeft uitgevoerd en drie foutieve antwoorden bedacht, is niemand buiten de kaders getreden. Net als ik, gaven de 65 bezoekers van de Design Studio een antwoord binnen de kaders leeftijd, muziekgenre en plaats. Waarom gaf niemand antwoord met ‘pasta’, ‘geit’ en ‘Tolstoj’? Dan was er immers ook aan de opdracht voldaan. Door middel van dit kleine sociale experiment werd heel snel duidelijk dat wij, mensen, ernaar geneigd zijn om niet af te wijken van de status quo.

 

Houd het klein

Na een aantal oefeningen was iedereen geprikkeld om creatiever en vrijer te denken. Een experiment hoeft niet meteen een groot experiment te zijn en een verandering hoeft niet meteen een grote verandering te zijn. Door een groot experiment te verzinnen, wordt de drempel om de eerste stap te nemen ook veel groter. Houd het daarom klein. Ik wil bijvoorbeeld meer rust ervaren. In plaats van elke dag een heel uur een mindfulness-sessie te doen, kan ik beginnen met twee minuten mediteren per dag.

 

Schrijf het op

Een experiment bedenken is één ding, maar het experiment uitvoeren is weer wat anders. Hoe zorg je ervoor dat je het experiment daadwerkelijk uitvoert? Schrijf het op! Om alle deelnemers van de Design Studio een steuntje in de rug te geven, kregen zij een ansichtkaart waarop zij hun persoonlijke experiment en boodschap aan zichzelf konden schrijven. Deze kaart kregen zij een week later met de post. Wanneer je een experiment in gedachten hebt, helpt het om jouw doel te visualiseren. Door een tekst of tekening in het zicht op te hangen, wordt je eraan herinnerd en internaliseer je de stap(pen) die je wilt zetten.

 

Wees niet te streng voor jezelf

Of je nou young professional, teamleider of verandermanager bent. Iedereen blijkt weleens geëxperimenteerd te hebben. Het moeilijke is het herkennen van de waardevolle experimenten in ons leven. Een belangrijke les: wees niet te streng voor jezelf en erken het wanneer je een nieuwe waardevolle stap hebt gezet.

 

Over Design Studio Kickstart

Wil jij met een groep gelijkgestemden een inspirerende middag meemaken, je verdiepen in een nieuw thema of gewoon nieuwe mensen ontmoeten? Kom ook naar de Design Studio! Houd onze agenda in de gaten of schrijf je in voor de mailinglijst en je wordt automatisch uitgenodigd voor de volgende Design Studio Kickstart.

Wiesja Yang

0 Comments

Leave A Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.