• Background Image

    Waarom Semler’s visie op mensgericht organiseren (wel) de toekomst is

    18 mei 2016

18 mei 2016

Waarom Semler’s visie op mensgericht organiseren (wel) de toekomst is

Ricardo Semler: Braziliaans ondernemer, CEO van Semco en een van de meest succesvolle zakenmannen van Zuid-Amerika. Semler is vooral bekend geraakt dankzij zijn unieke kijk op het bedrijfsleven en zijn spraakmakende manier van mensgericht organiseren, ook wel semco-stijl genoemd. Een werkomgeving waarbij werknemers zélf de bedrijfsvoering vaststellen. Zo zijn vaste werktijden taboe, bepalen werknemers hun eigen salaris en staan zelfsturende teams centraal. Het resultaat? Semco’s bedrijfsomzet steeg van “een kwakkelende” 4 miljoen dollar in 1982 naar inmiddels 400 miljoen.

Semco-stijl
Semler gelooft in besluitvorming op basis van werknemersdemocratie. Dit vloeit voort uit het idee dat werknemers meer toegewijd zijn aan wat ze doen zodra ze daadwerkelijk het vertrouwen en de verantwoordelijkheid krijgen om hun eigen beslissingen te nemen. Hierin staan zelfsturende teams centraal. Krijgen ze dan helemaal geen leiding meer? Dat wel. Maar in tegenstelling tot de meeste bedrijven worden deze managers niet door de bovenlaag, maar juist door de werknemers geselecteerd en beoordeeld. Daarnaast hebben de managers ook een ander doel: een omgeving creëren waarin zelfsturende teams vrij kunnen functioneren. Deze onorthodoxe vorm van organiseren moet volgens Semler op de lange termijn veel meer opleveren, want gelukkige werknemers zorgen immers voor meer winst.

Mensgericht organiseren in de praktijk
Het idee is mooi, maar toch zijn er veel critici die de overgang van controle naar zelfsturing een te grote stap vinden. Niet alleen voor het management, maar ook zeker voor de medewerkers zelf. Begrijpelijk, maar toch geloven we dat mensgericht organiseren op termijn de toekomst zal zijn. Waarom? Omdat millennials, de managers van de toekomst, de waarden van mensgericht organiseren met zich mee dragen en juist behoefte hebben aan: 

  • In teamverband werken (Semler: zelfsturende teams);
  • Onafhankelijk van tijd en plaats werken (Semler: flexibele werktijden);
  • Een open bedrijfscultuur zonder hiërarchie (Semler: werknemersdemocratie);
  • De vrijheid om het op zijn of haar eigen manier te doen (Semler: zelfsturende teams).

Mensgericht organiseren in jouw organisatie?
Een eerste stap kan zijn om te verkennen waar de grootste kansen voor succes liggen en een pilot vorm te geven. Hier kunnen millennials je als geen ander bij helpen. Met de kracht van millennials en Kickstart your Social Impact’s Design Thinking methodiek kunnen zij tot nieuwe oplossingen voor een complex vraagstuk komen. Voor hen interessant om dit onderwerp in de praktijk te verkennen, voor jouw organisatie een kans om hier voor beperkte kosten een beweging in gang te zetten. Nieuwsgierig naar hoe Kickstart en millennials jouw organisatie kunnen helpen bij mensgericht organiseren? Lees hier meer of neem direct contact met ons op!

Bekijk hieronder de interessante Tegenlicht-documentaire over Ricardo Semler:

0 Comments

Leave A Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.