YOUNG PROFESSIONALS

veelgestelde vragen & antwoorden

Voor wie is Kickstart?

Kickstart biedt een platform voor HBO+ young professionals die maar geen baan op niveau of in de gewenste sector kunnen vinden. Dit kan komen door een gebrek aan werkervaring of omdat je nog niet zo goed weet wat je wil en kan. De ‘barista’s met een masterdiploma’ noemen we ze ook wel. De meeste Kickstarters zijn tussen de 23 en 32 en zijn recent of een paar jaar geleden afgestudeerd. Wat ze allemaal gemeen hebben: ze zijn onderzoekend, ondernemend en klaar voor een uitdaging op niveau!

Hoe lang duurt een Kickstart-traject?

Een Kickstart-traject duurt 4 maanden. Tijdens deze 4 maanden werk je 2 dagen in de week aan het vraagstuk. Dit is echt de perfecte periode en tijdsinvestering om een innovatie of verandering in een organisatie in gang te zetten. De projecten zijn stuk voor stuk vraagstukken waar je wel maanden of jaren aan kan werken – maar het is jouw taak om in korte tijd een verandering en oplossing voor het vraagstuk te vinden. De 4 maanden geeft jou en je team precies genoeg tijd om het probleem te onderzoeken, te inventariseren, tot een oplossing te komen en een beweging in gang te zetten bij de organisatie.

Kost het geld om mee te doen?

Nee, het kost geen geld! Omdat je betaalt met je inzet en talent is deelname gratis. Je wordt na afloop van het project zelfs beloond met € 600 en je krijgt reiskostenvergoeding. Daarnaast ontvang je begeleiding van een teamcoach, loopbaancoaching en trainingsdagen (t.w.v. € 2.950 p.p.).

Krijg ik reiskostenvergoeding?

Ja! Voor alle reizen die je voor het Kicktstart-traject maakt, krijg jij een vergoeding. Voorwaarde is wel dat jij met jouw persoonlijke OV-chipkaart reist en een declaratieoverzicht van de gemaakte reizen inlevert.

Wat krijg ik ervoor terug?

Het traject dat je bij Kickstart doorloopt is een leer-werk-traject. Je bent niet in loondienst, maar je krijgt er wel heel veel voor terug! In ruil voor je tijd, kennis en inzet krijg je de kans om je in korte tijd sterk te ontwikkelen en veel te leren. Allereerst ga je werken aan een uitdagend vraagstuk bij een grote organisatie waarbij je veel vrijheid en vertrouwen krijgt. Het zijn vraagstukken die normaliter niet aan junioren worden toevertrouwd, en die zich niet zomaar vertalen naar een functie op de werkvloer.

Als Kickstartprojectmedewerker ontvang jij daarnaast intensieve begeleiding gedurende het hele project. Door teamcoaching en trainingsdagen ontwikkel jij vaardigheden die jouw kansen op een succesvolle loopbaan vergroten. Denk aan presentatievaardigheden, Agile werkmethodieken en samenwerken in een multidisciplinair team. Kickstart biedt tevens aandacht aan jouw individuele wensen en persoonlijke vaardigheden. Daarom krijg jij een persoonlijke loopbaancoach toegewezen. Na afloop van het project ontvang jij tevens € 600 als bijdrage voor je werkzaamheden.

Kan ik Kickstart ook met een baan combineren?

Het Kickstart-traject is zo ingericht dat je een bijbaan of parttime functie ernaast kunt uitvoeren; je werkt gedurende 4 maanden voor 2 dagen in de week aan een project. Wel is enige flexibiliteit vereist – je maakt met je teamleden en opdrachtgever afspraken voor vaste dagen waarop jullie samenwerken. Daarnaast zijn er een aantal vaste trainingsdagen waar je aanwezig moet zijn.

Wat voor achtergrond en ervaring moet ik hebben om Kickstarter te worden?

Voor al onze projecten zijn we op zoek naar hoogopgeleide (HBO+) enthousiaste young professionals. Of je net de arbeidsmarkt op komt of op zoek bent naar een carrière-switch, of je een bachelor of ook een master hebt gedaan, maakt niet uit. Persoonlijkheid en motivatie vinden we belangrijker dan ervaring en studieachtergrond. In het samenstellen van de teams zijn we vooral op zoek naar diversiteit – verschillende achtergrond, kennis en denkwijzen. De meeste Kickstarters zijn recent afgestudeerd en tussen de 23 en 32 jaar.

Welke rol speelt de loopbaancoach in het Kickstart-traject?

Iedereen die meedoet aan Kickstart krijgt een individueel coachingstraject met een loopbaancoach. Samen gaan jullie aan de slag met jouw persoonlijke loopbaanvragen. Denk aan: waar ben je goed in, waar wil je heen en hoe kan je dat bereiken? Van verhelderende inzichten tot praktische tips: de inhoud van deze coachingssessies zijn helemaal afhankelijk van jouw behoeftes. Jij bepaalt jouw ontwikkelingstraject.

Kickstart heeft een netwerk van Kickstart-loopbaancoaches, elk met een andere achtergrond, expertise en aanpak. Je krijgt de loopbaancoach na je eerste maand als Kickstarter toegewezen – wanneer wij je al beter hebben leren kennen en een goede match kunnen maken. Heb je zelf ideeën, wensen of een voorkeur? Deel ze gerust!

Wat voor training krijg je als Kickstarter?

Als Kickstarter doe je mee aan vijf trainingsdagen. Het doel van deze trainingsdagen is het vergroten van de impact die jij als Kickstarter binnen een organisatie hebt. De trainingsdagen zijn deels gericht op het ontwikkelen van professionele vaardigheden die jij tijdens je hele loopbaan kan gebruiken. Denk aan presentatievaardigheden, storytelling en draagvlak creëren binnen een organisatie. Verder krijg jij tijdens de training meer inzicht in sociale innovatie in organisaties en word jij voorbereid op de sleutelmomenten in het traject. De training berust op de Design Thinking-methodiek, waardoor je leert op een inventieve en mensgerichte manier tot oplossingen te komen.

Kan iedereen Kickstarter worden?

Ja en nee. Iedereen met een HBO+ diploma kan zich aanmelden, ongeacht achtergrond, ervaring of leeftijd. Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een oriënterend gesprek. Aan de hand van deze gesprekken zal er per project een team van 3 Kickstarters worden gevormd. We maken een afweging aan de hand van je motivatie, of de werkwijze van Kickstart bij je past en of je een goede aanvulling bent op de rest van het team.

Is je vraag nog niet beantwoord? Mail ons!

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Onderwerp

Je vraag