Resultaten
Met een actiegerichte aanpak, dat zijn wortels heeft in de Design Thinking-methodiek, zijn de Kickstarters het speelveld ingedoken. Tijdens de inventarisatiefase zijn ze in gesprek gegaan met meer dan 20 organisaties die actief zijn in het projectgebied. Hierbij hebben ze zich vooral gericht op de eindgebruiker: de organisaties en personen die niet altijd aan bod komen in zulke trajecten, maar waarvan de ideeën en toekomstvisies wel erg waardevol zijn.
Voor een toekomstbestendig landschap bleken twee elementen essentieel: het verbeteren van de samenwerking en het dichter bij elkaar brengen van de verschillende partijen. Om dit te bereiken heeft het team een Serious Game ontwikkeld. Een interactieve manier om de verschillende partijen letterlijk en figuurlijk bij elkaar aan tafel te krijgen. In dit spel, dat zich afspeelt in het projectgebied, hebben partijen de mogelijkheid om projecten te kopen en deze te pitchen om daarmee medestanders te vergaren. Op deze manier wordt er niet alleen draagvlak gecreëerd, maar biedt het spel ook mogelijkheden elkaar te vinden in gedeelde belangen.
Verder bleek het spel ook geschikt om meer inhoudelijke conclusies te trekken. Partijen maken bewuste keuzes voor wat zij wel en niet willen en creëren met elkaar ook draagvlak hiervoor. Door deze keuzes aan het einde van het spel gezamenlijk verder uit te werken, is dit direct een aanzet tot een gedeelde ruimtelijke visie.