Project Inlevingsvermogen
Ministerie van Justitie en Veiligheid

Hoe kunnen dossierhouders hun inlevingsvermogen in de doelgroep vergroten?

De Opdracht

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid schrijft beleid voor verschillende dossiers. Bij deze dossiers kun je denken aan terrorisme, detentie en recidive. Voor de dossierhouders is het belangrijk dat ze weten welke sentimenten er spelen onder de doelgroepen waarvoor zij beleid maken. Dit vraagt om groot inlevingsvermogen en begrip. Doelgroepen kunnen zijn: jongeren uit detentie, mensen met schulden, vluchtelingen die uitgezet dreigen te worden. In dit project wordt onderzocht hoe de afstand tussen dossierhouders en de doelgroep van elk dossier verkleind kunnen worden.

Op een mensgerichte manier zal een Kickstart-team ontdekken wat er speelt binnen het ministerie rondom het thema inlevingsvermogen. Welke ontwikkeling heeft het ministerie hierin doorgemaakt? Wat bemoeilijkt het inleven in de doelgroep? En welke gevolgen heeft het (gebrek aan) inlevingsvermogen op politieke besluiten en uiteindelijk voor de mensen om wie die besluiten gaan? Dit is samengevat in de hoofdvraag: Hoe kunnen dossierhouders hun inlevingsvermogen in de doelgroep vergroten?

Nadat een Kickstart-team onderzoek heeft gedaan naar dit vraagstuk, bedenkt het team een mogelijke oplossing in de vorm van een experiment. Het team levert uiteindelijk een instrument of werkwijze, die helpt om het inlevingsvermogen van de ambtenaren/dossierhouders te vergroten.

Context

Dit project is onderdeel van de grotere cultuurontwikkeling die gaande is bij het ministerie, namelijk mensgericht werken. Dit betekent dat er niet alleen beleid over, maar mét mensen wordt gemaakt. De resultaten van dit project worden waarschijnlijk gepresenteerd tijdens een grote innovatiedag.

Ministerie van Justitie en Veiligheid zorgt voor de rechtsstaat in Nederland, zodat mensen in vrijheid kunnen samenleven, ongeacht hun levensstijl of opvattingen. Justitie en Veiligheid werkt aan een veiliger en rechtvaardiger samenleving door mensen rechtsbescherming te geven en waar nodig in te grijpen in hun leven.

Werklocatie
Den Haag

Periode
14 september 2018 – 1 februari 2019

Tijdsbesteding
16 uur per week

Het Kickstart-traject

Gedurende vier maanden werk jij aan een uitdagend vraagstuk en volg je een ontwikkelingstraject. Kickstart hecht veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling. Daarom volg je kosteloos innovatietraining, teamcoaching en loopbaancoaching om jezelf op verschillende dimensies te ontwikkelen. Het Kickstart-traject is een combinatie van onderzoekend, verbindend en actiegericht werken: in vier maanden Kickstart werk je toe naar een oplossing waarmee je impact maakt. Na het traject ontvang jij € 600 ter vergoeding voor jouw tijd en inzet.

Lees meer over het Kickstart-traject>>

Als Kickstarter:
  • ben je HBO+ opgeleid;
  • werk je in een team van drie Kickstarters;
  • ga je een concrete verandering in gang zetten;
  • word je getraind in Agile werkmethodieken, zoals Design Thinking;
  • ontwikkel je jezelf op persoonlijk en professioneel vlak;
  • vergroot je jouw netwerk privé en zakelijk;
  • vind je plezier en betekenis in werk belangrijk.

Aanmelden

Dit project is gestart; aanmelden is niet meer mogelijk. Ben je geïnteresseerd in deelname aan een volgend Kickstart-project? Meld je dan aan voor een oriënterend gesprek via het aanmeldformulier.