• Background Image

    Hoe kan je jongeren betrekken bij jouw organisatie? De 5 tips!

    15 september 2017

15 september 2017

Hoe kan je jongeren betrekken bij jouw organisatie? De 5 tips!

Hoe kom je af van een stoffig imago en wat is er nodig om jongeren te bereiken? Voor veel patiëntenorganisaties is vergrijzing momenteel de realiteit. Tegelijkertijd wordt er vaak gezegd: “Jongeren zijn de toekomst!” Daarom onderzocht een Kickstart-team, in opdracht van PGOsupport, de randvoorwaarden voor jongeren om zich te binden aan patiëntenorganisaties.

 

De Kickstarters hielden onder andere, 30 interviews, drie paneldiscussies met jongeren, een brainstormsessie en voerden een poll uit. Hierdoor spraken zij met diverse jongeren, maar ook met patiëntenorganisaties, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en vrijwilligersorganisaties. Zo heeft het Kickstart-team het vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken benaderd. Op basis van de onderzoeksresultaten geven we je hier de vijf tips om jongeren te betrekken en te binden aan jouw organisatie.

 

Tip 1 Spreek dezelfde taal

Spreek jongeren aan met de woorden die zij gebruiken. Oubollige termen zijn niet uitnodigend.

 

Tip 2 Organiseer activiteiten voor én door jongeren

Je hoeft geen aparte jongerenvereniging op te zetten, maar zorg binnen de organisatie wel voor activiteiten die gericht zijn op jongeren.

 

Tip 3 Gebruik social media

Om jongeren te bereiken, moet je vindbaar zijn op het platform waar jongeren aanwezig zijn. Instagram en vlogs zijn vooral populair als het gaat om jongeren van 16 jaar en jonger, dus schroom niet om je smartphone in te zetten. Op facebook zijn gesloten facebookgroepen en beheerders die toezicht houden over de groep van belang.

 

Tip 4 Zorg voor een up-to-date website

Laat jongeren zien dat je bij de tijd bent en zorg voor een frisse uitstraling van de website. Gebruik tevens pakkende teksten en beelden op de website.

 

Tip 5 Houd rekening met de behoeften van jonge vrijwilligers

Jongeren zijn bereid om vrijwilligerswerk uit te voeren, maar om de aandacht van die jongeren te trekken, moet je inspelen op hun behoeften. Duidelijke taken, werkzaamheden die flexibel in te delen zijn en een persoonlijke benadering zijn hierbij van belang.

 

Aan de slag

Voor organisaties die in de praktijk aan de slag willen met het thema ‘jongeren binden aan de patiëntenorganisatie’, organiseert PGOsupport een bijeenkomst op dinsdag 26 september 2017. Aanmelden kan via PGOsupport.

 

Meer weten?

In opdracht van PGOsupport ging een Kickstart-team van vier young professionals aan het werk. Kickstart heeft projectteams opgesteld en begeleid voor diverse organisaties in de zorg. Kan jouw organisatie een frisse blik gebruiken? Wil jij ook een multidisciplinair team van young professionals? Wij gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Wiesja Yang

0 Comments

Leave A Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.